Krojenie owoców – grupa IV
W piątki dzieci z grupy IV samodzielnie przygotowują sobie owoce do zjedzenia. Na początku następuje przygotowanie miejsca pracy, omówienie sposobu trzymania noża, krojenia oraz zwrócenie uwagi na higienę pracy, samodzielne działania. Zaczynamy od:
- Dokładnego umycia rąk.
- Umycia owoców i obranie (jeżeli jest taka potrzeba) z pomocą nauczyciela.
- Krojenie owoców w kostkę na talerzu za pomocą nożyków (zwracanie uwagi na przestrzeganie zasad bezpieczeństwa).
- Wkładanie pokrojonych owoców do dużej miski.
- Degustacja sałatki; dzielenie się swoimi wrażeniami; podkreślenie wkładu pracy każdego dziecka w powstanie sałatki; zachęcanie do wykonania podobnej z rodzicami w domu.
Własnoręcznie krojone owoce wyśmienicie dzieciom smakują. Zajęcia dostarczyły dzieciom wrażeń smakowych i dotykowych.