Krojenie owoców – grupa IV

Krojenie owoców – grupa IV

W piątki dzieci z grupy IV samodzielnie przygotowują sobie owoce do zjedzenia. Na początku następuje przygotowanie miejsca pracy, omówienie sposobu trzymania noża, krojenia oraz zwrócenie uwagi na higienę pracy, samodzielne działania. Zaczynamy od:

  1. Dokładnego umycia rąk.
  2. Umycia owoców i obranie (jeżeli jest taka potrzeba) z pomocą nauczyciela.
  3. Krojenie owoców w kostkę na talerzu za pomocą nożyków (zwracanie uwagi na przestrzeganie zasad bezpieczeństwa).
  4. Wkładanie pokrojonych owoców do dużej miski.
  5. Degustacja sałatki; dzielenie się swoimi wrażeniami; podkreślenie wkładu pracy każdego dziecka w powstanie sałatki; zachęcanie do wykonania podobnej z rodzicami w domu.

Własnoręcznie krojone owoce wyśmienicie dzieciom smakują. Zajęcia dostarczyły dzieciom wrażeń smakowych i dotykowych.

Komentarze są wyłączone.

Skip to content